Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Vart man söker med akuta tandbesvär

Vart kan man söka sig vid akut besvär med tänderna och när ska man söka sig till de olika vårdmöjligheterna? Vad är det som kan vara akut när det gäller tandvård och vad kan man vänta lite med?

Om man drabbas av akuta tandbesvär så har det en tendens att ofta bli på kvällar eller helger. Bor man långt ifrån närmsta större ort så kan det vara extra besvärligt att hitta hjälp att få. Men om man bor i till exempel Solna så finns det flera valmöjligheter för akuttandvård. Den första bedömningen bör man göra själv för att veta vad som kanske kan vara aktuellt. Om det endast är en tandvärk som tillkommit av sig själv eller genom att man kanske bitit av en del av tanden, så är det troligen mest smärtan som är problemet och man kan därför ringa en akuttandläkare för råd och hjälp. Är det däremot en olycka och man blöder från munnen på grund av skadade tänder, tandkött eller käken, så är det Karolinska sjukhusets akutmottagning i Solna som man bör kontakta eller vid allvarliga fall, åka direkt till.

Skador som brådskar

Det finns vissa skador på tänder, tandkött och käke som behöver åtgärdas akut på Solna akuttandvård eller sjukhus för att inte förvärras. Förutom uppenbara käkskador så kan djupa sår på tandköttet inflammeras och förutom smärta även skapa problem med tanden som i förlängningen kan leda till tandlossning. Det kan även vara att tandköttet behöver sys, antibiotika sättas in och en eller flera tänder stabiliseras. Samma gäller ifall det är en eller flera tänder som fått en smäll och känns lösa. Genom snabb stabilisering kan även de förhoppningsvis räddas eller åtminstone hållas på plats så de inte lossnar under natten eller skadan förvärras till andra kringliggande tänder.

Ring igen imorgon

Även om tandvärk kan göra fruktansvärt ont så är det sällan som den är farlig i sig. Genom att ringa sin akuttandvård i Solna eller sjukvårdsupplysningen, kan man få råd gällande hur man ska gå tillväga och vilken smärtlindring som man själv kan skaffa. Många receptfria läkemedel kan i rätt kombination skapa den smärtlindring som behövs. Eller så kan man genom ett snabbt besök få en lindring som räcker tills man får tid för en behandling. Viktigt är bara att man vid oro ringer akuttandvården eftersom smärtan ibland också kan stråla från käken och skapa flera andra problem.

9 Aug 2020


Design By Pixelunion