Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tandvårdsprodukter

Det finns ju så många annonser numera. Alla produkter säger att de är bra för tänderna, men vad är egentligen bra för dem? Måste man alltid skölja munnen, eller riskerar man hål om man inte köper hem det där munsköljsmedlet? Här går vi igenom vad som är viktigt och riktigt, enligt de rekommendationer som tandläkarna ger.

Tandborste

Bland det allra viktigaste som man kan skaffa sig och som ingen bör vara utan, är tandborsten. Den måste man använda minst två gånger om dagen. Så ofta blir våra tänder smutsiga och när de är smutsiga då riskerar man att få karies i dem. Karies i tänderna ger hål i dem, så för att inte bakterier som karies ska ge hål i tänderna måste man borsta bort dem. Detta brukar de flesta känna till och även hålla med om och göra. Men sedan skiljer sig åsikterna åt, när det kommer till vilken slags tandborste som man bör använda.

Man bör absolut använda en mjuk tandborste. Om inte riskerar man att nöta ner emaljen på tänderna. Emaljen är bland det allra viktigaste som vi behöver på tänderna. Utan emalj får man ingen styrka i tänderna som man behöver till att kunna tugga och bita. Därför bör vi vara så aktsamma som det bara går om den emalj som vi har på tänderna och den bör absolut inte nötas ner.

Sedan bör man använda en så liten tandborste som det bara går, och det är för att det är viktigt att komma åt bakom tänderna och komma åt tänderna som är längst bak i munnen. Med en liten tandborste kommer man åt alla tänderna även de som ligger långt bak i munnen.

Tandkräm

Här finns så många olika varianter av tandkräm, med olika priser och som lockar med olika effekter. De flesta lockar med att tänderna blir vitare med deras tandkräm. Dock är det inte det viktigaste med tandkräm; att tänderna blir vita. Det kan man åstadkomma på andra sätt. Det som är allra viktigast med den tandkräm som du väljer är att tandkrämen innehåller fluor. Förutom att rengöra tänderna, är det bara fluor som kan skydda tänderna mot kariesangrepp och mot hål i tänderna. Därför bör du alltid välja tandkräm som innehåller fluor – allt annat är oviktigt.

Munskölj

Har du en tandkräm som innehåller fluor, är det alldeles tillräckligt för dina tänder. Så gå inte på reklamen om att du måste ha munskölj. En munskölj behvöer du endast om det är så att du inte har en tandkräm med fluor i. Har du inte en munskölj som innehåller fluor och sköljer tänderna med en sådan efter att du har borstat tänderna med en tandkräm med fluor, då förstör du för tänderna. Har du en tandkräm med fluor bör du inte skölja munnen efteråt. Det bästa är att du inte äter eller dricker något timmarna efter att du har borstat tänderna med en fluortandkräm.

Tandtråd

En tandtråd är nästan lika viktig som en tandborste. En sådan bör du använda lika ofta som du borstar tänderna; åtminstone varje dag. Tandtråden hjälper dig att komma åt mellan tänderna. En vanlig tandborste, hur liten den än är, kommer inte åt att borsta mellan tänderna. Skulle du önska dig att komma åt och borsta tänderna i mellanrummen, kan du alltid skaffa en mellanrumsborste. Med en sådan kan du alltid borsta mellan tänderna.

Fluor eller Xylitol – vad är bäst?

En del tandkrämer har Xylitol i sin tandkräm, och lockar med det istället för fluor. Men det försäljningsknepet bör vi inte gå på. Fluor är trots allt det enda som är bra för våra tänder. Så välj tandkräm med fluor före allt annat. 


Design By Pixelunion