Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tandvård utomlands – tips och

Många lockas av tandvården utomlands – inte minst på grund av priserna. Men även i ett internationellt perspektiv så är variationen stor – både när det handlar om kvaliteten på tandvården och priserna. Här går vi igenom lite av vad du bör tänka på innan du söker upp vård utomlands.

Flesta länder inom EU liknar Sveriges tandvård

De flesta nationer har samma eller liknande system som Sverige – det vill säga fri prissättning. Detta gör att det är svårt att göra direkta kostnadsjämförelse. handlar det om olika valutor så blir det ännu krångligare. Men en mycket förenklad variant av prisbilden ser ut ungefär så här:

  • I våra skandinaviska grannländer Norge och Danmark ligger priserna för tandvård generellt högre. Danska medborgare åker därför gärna på tandvårdssemester i sitt norra grannland.
  • I övriga västeuropa är prisskillnaderna mindre om man jämför med skandinavien, men priserna ligger ofta något under de svenska även om variationerna är större än här hemma.

Här hittar du billig tandvård

Riktigt billig tandvård hittar man runt medelhavet och i Östeuropa. Här kan priserna vara från 20 procent till hela 50 procent lägre. Polen, Ungern, Spanien och Kroatien är några populära resmål när det handlar om prisvärd tandvård. Även Asien har på senare år blivit ett populärt resmål när det handlar om tandvård. Thailand är ett av flera exempel på det. Behandlingar som är 50 procent billigare är inte ovanligt i detta semesterparadis, men ändå att man inte för ersättning av F-kassan utanför EU.

Kvaliteten på svensk tanvård

Men hur är det egentligen med kvaliteten på denna icke-svenska tandvård? Även här är det svårt att ge något generellt och heltäckande svar. Att den svenska tandvården är av hög klass är det få som skulle ifrågasätta. Svenska folkets tandhälsa hör till de bästa i världen, utan tvekan. Men de undersökningar som gjorts av svenska har gjort pekar inte alls på att de patienter som behandlats utomlands har fått sämre vård. Men det är ändå mycket rekommendabelt att kontrollera hur det ser ut med tillsynen i det land där man söker tandvård. Det är viktigt med den tryggheten om något skulle gå snett.


Design By Pixelunion