Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Att vårda barnens tänder

Barn gör ju som vi gör. Det är så de lär sig allt som de behöver lära sig, när de är små och nya människor. Därför bör vi tänka på vad vi själva gör, eftersom barnen gör det som vi gör, inte det som vi säger. Så vill vi att de ska lära sig borsta sina tänder bör vi alltid borsta tänderna på oss själva först. När de ser oss, vuxna borsta våra tänder, då vill de också borsta sina tänder. Därför ser vi så många barntandborstar  i handeln. De behöver egna tandborstar för att lära sig konsten att borsta sina egna tänder.

Borsta alltid tänderna tillsammans med barnen

Det är alltid bra att starta med goda vanor tillsammans med sina barn. Börjar man med dåliga vanor är de sedan svåra att bryta. Det är så det är med vanor. Efter ett tag fortsätter man göra likadant utan att tänka på det. Det är därför som man ska börja göra goda vanor tillsammans med barnen. Då slipper man tjafs om tandborstningen.

Om barnen lär sig att man alltid borstar tänderna innan man går och lägger sig då blir det till sist något som de inte ens behöver ifrågasätta, utan lika naturligt som att man går på toaletten när man är nödig. Sedan bör barnen lära sig att de alltid borstar tänderna när de vaknar.

Då går det också som en vana, att man alltid borstar tänderna när man har stigit upp, eller senare, när de är på dagis och har ätit frukost, alltid borstar tänderna efter frukosten. Då är det bra om barnen har en tandbortste på dagis när de är små. Sedan när de äter frukosten hemma och går i skola, blir det sedan en vana att alltid borsta tänderna efter att de har ätit frukost.

Det är viktigt att vuxna borstar barnens tänder

Även om barnen får egna tandborstar, är det viktigt att de vuxna alltid borstar barnen tänder, även när de har egna tandborstar och borstar tänderna själva. När barnen är små, kan de ännu inte borsta tänderna på egen hand. Då är det viktigt att mamma eller pappa alltid kan borsta bort det sista som ofta finna kvar trots den egna tandborstningen. 

På samma sätt som barnen lär sig använda tandborste och tandkräm är det bra om de lär sig i samma veva att använda tandtråd, och, eller mellanrumsborste. Då lär de sig att det inte alltid är tillräckligt med tandborstning, utan att man även måste komma åt mellan tänderna för att de ska vara riktigt rena innan man är klar med dem.


Design By Pixelunion