Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Vad gör man när man tappar en tand?

När man står med en lucka i tandraden och en tand i handen kan man undra vad som ska göras. Ska man slänga tanden eller spara den som minne? Hur gör man med luckan? Finns det någon åtgärd?

Så många frågor man ställs inför. Det är viktigt att komma ihåg två saker om man slagit ut en tand. 1) Hittar du tanden så lägg den i mjölk. Den brukar gå att sätta tillbaka igen. 2) Du bör omedelbart boka tid för akut tandvård.

Det är lätt att söka akut tandvård i Norrköping. Ringer du och förklarar att du tappat en tand kommer tandläkaren att försöka boka in dig snarast. Det första man kommer att vilja göra är att försöka att sätta tillbaka tanden. Därför är det bra att spara tanden i mjölk tills dess. Har du bara brutit av en bit av tanden skulle denna kunna rekonstrueras. Men har du förlorat tanden behöver du kanske tandimplantat. Detsamma gäller om den är i småbitar eller den inte längre går att sätta tillbaka. Hur som helst är detta något som din tandläkare måste få undersöka och bestämma.

Vikten av att kontakta tandvård omedelbart

Så fort du har möjlighet bör du kontakta din tandläkare. Det finns kliniker som har akutmottagning. Detta är viktigt att göra omgående eftersom man behöver undersöka ifall nerver, rötter och käkben har lidit någon inre skada. För detta behövs kanske en röntgen. Ju snabbare du får tandvård, desto snabbare och bättre kommer lösningen att vara.

29 Mar 2021


Design By Pixelunion