Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tips och råd från tandtekniker

Är du osäker på vilket slags tandfyllningsmaterial du ska ha eller vad du bör göra åt att du gnisslar tänder under natten? Kan en tandställning justera ditt bett? Tandteknikern har svaren!

En tandtekniker arbetar bland annat med att tillverka individuella ersättningar för skadade eller förlorade tänder, till exempel broar, kronor och helproteser. Tandteknikerns jobb handlar alltså mycket om val av material och inkluderar också tillverkning av tandställningar och bettskenor. Yrket har utvecklats de senaste åren och är idag mer datorstött genom CAD-/CAM-teknik. Men merparten av arbetet är fortfarande ett precisionshantverk. En tandtekniker är proffs på design och material inom tandvården och kan därför också komma med råd till tandläkare kring just detta.

Olika sorters tandfyllningsmaterial

Tänder håller inte för evigt, förr eller senare får man problem och tvingas till att genomföra en tandfyllning. Vad många inte är medvetna om är att det finns en uppsjö av olika tandfyllningsmaterial att välja mellan. Det absolut vanligaste och som de flesta väljer eller omedvetet fyller sina tänder med är komposit. Komposit består av en vit plastmassa och är fördelaktigt att använda vid mindre lagningar. Det håller i ungefär 5–10 år. Nackdelarna med komposit är att det lätt samlar på sig plack och är känsligt för hårt tuggtryck. Är man ute efter ett slitstarkare tandfyllningsmaterial kan man fylla med guld eller porslin. Dessa formas av en tandtekniker utefter patientens mun och är oftast dyrare än andra material. Men de är helt klart värda investeringen om man är ute efter ett slitstarkt material som håller livet ut.

Tandställning och bettskena

Något mer som tandteknikern specialiserar sig på är tandställningar och bettskenor. Tandställningen är ett hjälpmedel som tandteknikern vurmar för, inte minst på grund av dess fantastiska förmåga att rätta till tandraden. Har man en tandställning så är det viktigt att hålla den ren, då den mer än gärna samlar på sig matrester. För att hålla munnen ren när man har en tandställning får man räkna med minst 10 minuters vårdande morgon och kväll. Använd mellanrumsborstar och mjuka flossande tandstickor för att komma åt överallt. Avsluta med att skölja med fluor. En tandställning kan också användas om man gnisslar med tänderna. I detta fall används tandställning för att förbättra tandkontakterna och minska slitningar som uppstår vid gnisslandet. Att föredra vid gnisslande av tänder är dock en bettskena i plast. Bettskenan sätts in innan det är läggdags. Den avlastar käkleder och muskler, och skyddar dessutom mot att tänderna slits.

19 May 2020


Design By Pixelunion