Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tips inför tandställningen

Att vara rädd om sina tänder och att se till att ta hand om dem är viktigt, det vet vi alla. Sköter man sina tänder så kan man slippa stora utgifter och diverse andra problem med sin munhälsa.

Att det är viktigt att vi alla går till tandläkaren och kontrollerar våra tänder och vår munhälsa regelbundet, det vet nog alla redan. Det kan leda till stora och dyra utgifter om vi inte tar hand om tänderna på bästa sätt. Det finns lite olika saker som tandläkaren kan göra om tänderna inte mår bra eller växer som de ska. Att laga hål och att ta bort tandsten är saker som man vanligtvis gör på en tandläkarmottagning, så även att dra ut tänder som är trasiga. Tänder som inte växer som de ska eller växer fel kan åtgärdas med hjälp av en tandställning. Det finns lite olika tips man kan tänka på om man ska sätta in en tandställning.

Tandställning för både unga och vuxna

Om tänderna i munnen växer snett, sitter för långt isär eller för tätt ihop så kan man få hjälp av en tandställning. Denna typ av behandling kallas även för en tandreglering. Det är vanligast att man får en tandställning insatt i ung ålder när tänderna har växt färdigt men det finns även vuxna som får en tandställning vid olika problem med tänderna. När man får tandställning så behöver man sköta om sina tänder extra noga och vara så noggrann man kan med tandborstningen och fluorskölj. Tandställningen i sig sliter inte på tänderna men däremot så kan det lätt fastna bakterier och matrester runt omkring där tandställningen sitter.

Lägg ned tid på din tandborstning varje dag

Om du idag lägger två minuter morgon och kväll på tandborstningen bör du lägga minst det dubbla om du får tandställning. En specialborste kan behövas för att kunna komma åt mellan tandställningen och tänderna, till exempel en mellanrumsborste. Att använda sig av en eltandborste är mycket bättre än att borsta med en vanlig traditionell tandborste. Efter intag av mat eller annat ätbart så bör man vara noga med att använda tandstickor, gärna mjuka sådana för att inte skada tandköttet eller tandställningen. När det gäller mat så försök att undvika för hårda eller sega saker. Sura och söta drycker är inte heller att föredra när man har en tandställning. Man bör även undvika att tugga tuggummi under den period som tandställningen sitter inne.

11 Mar 2020


Design By Pixelunion