Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tandvård för alla

Tandvårdens uppdrag är att ge förebyggande tandvård till sina patienter. Utöver det ska tandvården behandla både medfödda tandproblem samt problem som uppstår senare hos patienterna.

Alla har dem. Från den minsta bebisen med sina anlag till de äldsta. De är vita och hjälper till att mala maten till beståndsdelar när vi äter den. Vi talar om tänder! Tänder som på västkusten kan kallas bissar. Är man i Stockholmsområdet kan de kallas gaddar, pliggar eller nötter. Vilket ord man än använder bör man vara rädd om dem och ta hand om dem.

Att regelbundet boka tid hos tandläkaren och kontrollera sina tänder är steg ett. Det gäller att tänka efter före så man kan åtgärda tandproblem innan det går för långt. De flesta vet sedan barnsben att man ska borsta tänderna. Många har koll på att fluor är bra. Samvetet kanske vajar när man pratar om tandtråd och mellanrumsborstar, hur ofta används de egentligen? För många är det lite som nyårslöftet att man ska motionera mera. Man använder tandtråden många gånger precis när man har varit hos tandläkaren men fasar omedvetet ut det till nästa besök.

Det finns hjälp för tandvårdsrädsla

Att gå till tandläkaren kan vara obehagligt om man är tandvårdsrädd. Idag har många tandläkare erfarenhet och kunskap hur man hjälper tandvårdsrädsla att må bättre i tandläkarstolen. Har man tandvårdsrädsla är det bra att lära sig djupandas för att själv lugna ner sig. Ett annat tips är att ta med mobilen med hörlurar och lyssna på musik man själv valt under undersökningen. Läs mer om tandläkare på denna hemsida: tandläkarehallonbergen.se

20 Apr 2021


Design By Pixelunion