Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tandläkaren sätter tänderna i din tandvärk

Tänderna är mycket viktiga. När tandvärken och problemen väl uppstår bör du uppsöka en tandläkare som kan hjälpa dig snabbt och till rimligt pris. Lämna mottagningen med ett säkert leende.

Det är inte ovanligt att få skämmas lite varje gång man besöker sin tandhygienist eller tandläkare på sitt årliga rutinbesök. Man har lovat sig själv sedan förra gången att rensa mellan tänderna två gånger om dagen och skölja flitigt med fluor efter varje måltid. Det håller kanske en vecka, sedan börjar man slarva igen. Och det märks direkt när man ligger exponerad under lampan och blir uppmanad att gapa stort. Det är ingen idé att ljuga för sin tandläkare och att försöka påstå sig vara duktigare än man är. Även om man verkligen skulle vilja dyka upp med fantastiskt vackra och välskötta tänderna. Men likväl gör tandläkarna deras jobb. De sköter om våra tänder, både på rutin och när läget är akut.

Tandläkaren vet vad hen pratar om

Det är ju faktiskt inte så att tandläkarna och tandhygienisterna av ren jäkelskap plågar oss med uppmaningar och dömande om att inte borsta för hårt och att använda tandtråd. De gör det ju faktiskt för vår egen skull och för att vi inte ska behöva dyka upp på deras mottagningar mer än nödvändigt. Och när vi väl gör det gör de bara sitt jobb.

De hade kunnat skrämma oss med historier om tandtroll som sprider karies på våra tänder om vi inte borstar ordentligt. Men de historierna fungerar nog bara upp till en viss ålder. Därefter är det eget ansvar som gäller. Då gäller det att lyssna på experterna och ta tandläkarnas skötselråd på allvar.

Ha en tandläkare i närheten

Sedan är det ju inte så att man enbart går till tandläkaren när man har slarvat med tandborstningen. Ibland uppstår det situationer som gör att man behöver tandvård akut här och nu. Det kan till exempel vara om du har ramlat och slagit ut en del av en tand. Det finns det ingen tandborste i världen som kan råda bot på utan då gäller det alltså att söka tandvård. Ett annat exempel på tandproblem som är svårt att förebygga själv är när visdomständerna gör sig påminda. Längst in mot kinderna sitter de och det kan göra förskräckligt ont när de sätter igång och växer. Håll dig med andra ord aldrig för långt ifrån en bra tandläkare och god tandvård. Läs mer om tandvård på denna webbsida: https://www.tandvårdmalmö.nu

24 Jul 2020


Design By Pixelunion