Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Tandkorrigering som magi

Hur kan man skaffa sig ett perfekt leende utan att behöva gå omkring med en fullt synlig tandställning under lång tid? Här kommer tips och förslag om man önskar en korrigering av tänderna.

Dagligdags är det sällan man tänker på sina eller andras tänder. Det beror oftast på att de flesta man möter har en tandrad som är hel, rak och ljus. Men undersökningar visar vad som sker om man möter en person som ser mycket välklädd och städad ut. Som har hög utbildning och klass. Men när personen öppnar munnen är tänderna saknade, rejält felplacerade eller mycket missfärgade. Hela uppfattningen om den personen har visat sig ändras. Det skiljer sig från land till land. Men i ett land där man har gratis tandvård för barn och ungdomar kan det vara extra ovanligt att stöta på någon som inte gjort en tandkorrigering, om det behövdes under ungdomsåren. Har man missat det och känner att man vill så är det faktiskt aldrig för sent. För till skillnad mot en del andra korrigeringar så kan man förbättra och förändra tänderna så länge man lever. Det handlar bara om önskan och vilja.

Funktion och utseende

När man talar om korrigering av tänder så delar man upp det i två olika områden. Det är funktionell korrigering och kosmetisk korrigering. Antingen behöver man göra en förändring på sina tänder för att man ska se snyggare ut. Eller så kan korrigeringen bero på funktionella skäl som att man har ont, svårt att tugga eller kanske svårt att rengöra tänderna på ett bra sätt. Vilken typ av korrigering det rör sig om kan påverka vad och hur man ska betala, så därför är det viktigt att man noggrant får en bedömning. För den som är vuxen kostar en tandreglering en hel del, och operationer ännu mer.

Ändringar i det dolda

Tandreglering kan innebära två olika saker. Det kan vara att man tar bort tänder eller bara flyttar tändernas position. Men själva regleringen kan man också göra på olika sätt. Det finns idag tandställningar som används på båda käkarna och under en längre tid. Men det finns även de som endast används på partier av tänderna. Man kan även använda sig av en tandställning under natten. Och nu finns det även tandställningar som är helt osynliga för den som vill ha tandreglering under en längre tid, men som inte vill att de reglerande åtgärderna ska vara synliga medan de görs.

14 Nov 2020


Design By Pixelunion