Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Olika tekniker för ett vackert leende

Vackra, jämna och vita tänder är mångas dröm. Det finns olika tekniker som tandreglering och blekning av tänder. En annan teknik är att välja skalfasader som tillverkas just för dig.

Det finns många sätt att få perfekta tänder. Tandreglering är ett vanligt sätt att rätta till tänder så leendet blir jämnt. Denna metod är inte bara till för att leendet ska bli estetiskt utan för att korrigera bett. Många tror att det bara är yngre som kan välja att sätta in en tandställning, men det går att göra i alla åldrar. Har du problem med bettet är tandreglering ett bra alternativ och det finns idag näst intill osynliga tandställningar.

Skalfasader som ger ett fantastiskt resultat

Man brukar dela upp skalfasader i två olika typer. Det är porslinsfasader och plastfasader som gör att du får ett vackert vitt leende. Väljer du porslinsfasad kommer tandläkaren att klistra ett mycket tunt lager porslin på din tandyta. Fördelen med porslinsfasader är att det ger ett mycket naturligt resultat och nyansen av vitt väljs ut med noga omsorg. En annan fördel är att du inte behöver lägga skalfasad på alla tänder utan det går att välja enstaka tänder. Innan man applicerar porslinsfasaden förbehandlas tänderna. Detta för att själva lagret med porslin ska fästa och hålla. Själva ingreppet går i regel fort och du får bedövning. Ingreppet är också permanent då man slipar ned lite av emaljen. Så när du väl bestämt dig behöver du tänka på att du behöver underhålla fasaderna vid behov. Priset för skalfasader varierar och därför kan det löna sig att höra med olika kliniker innan du bestämmer dig.

Skötsel av skalfasader

Skötseln av skalfasader är egentligen precis samma skötsel som rekommenderas oavsett. Det är alltid viktigt att sköta munhygien för att undvika tandsten som kan leda till framtida problem med tandlossning. Sköter du om tänderna på rätt sätt undviker du också karies och hål. Du kan räkna med att om du sköter om dina tänder så kan skalfasader hålla upp till 25 år. Skalfasader kan i undantagsfall lossna och då ska du tänka på att spara den del som lossnat. För att minska risken för skador på skalfasaderna kan du undvika att bita i hårda material. Men det är något man alltid ska undvika. Det är bra att använda en bettskena som är specialgjord för just ditt bett. Bettskenan hjälper till att skydda dina skalfasader.

29 Nov 2020


Design By Pixelunion