Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Hitta den rätt tandläkaren

Dina tänder är en otroligt viktig del av din hälsa, men allt för många går inte till tandläkaren i tid. Att hitta en bra tandläkare är inte svårt - det gäller bara att hitta någon som du trivs med.

Att hitta rätt tandläkare är otroligt viktigt. Det är trots allt någon du måste lita på och känna att du trivs med. Många är rädda för att gå till tandläkaren, men om man redan tidigt hittar rätt tandläkare så kommer det sedan att kännas enklare att gå dit. När det kommer till att besöka en tandläkare finns det två alternativ: Du kan antingen välja att gå till en kommunal tandläkare eller en privat tandläkare. Skillnaderna mellan dessa två är inte stora när det kommer till själva tandvården. Den största skillnaden är priset. Hos folktandvården behöver du inte stå för hela kostnaden, men hos en privat mottagning kan du ibland behöva betala hela räkningen (däremot jobbar en del privata tandläkare ihop med försäkringskassan, som i vissa fall erbjuder tandvårdsstöd). Det kan ibland också gå snabbare att få en tid hos en privat klinik jämfört med om du väljer att gå till en kommunal tandläkare.

Viktigt med tandvård

Tänderna är inte alltid en prioritering, men för att vi ska må bra gäller det också att tänderna mår bra. Du kommer som vuxen inte att få nya tänder, så det gäller att ta hand om de tänder du har. Tänk också på allt som dina tänder gör för dig under en dag; därför måste de bli ordentligt omhändertagna. Ett sätt att ta hand om tänderna är självklart att borsta dem ordentligt dagligen - helst två gånger om dagen. Du borde även byta ut din tandborste varannan månad eftersom det finns många bakterier på den. Du bör gå till tandläkaren varje år för att kontrollera att dina tänder mår bra.

Vad krävs för att bli tandläkare?

För att kunna arbeta som tandläkare måste du genomgå en 5 år lång tandläkarutbildning. Där studerar du bland annat histologi, fysiologi och anatomi. I utbildningen ingår självklart också praktik där studenterna behandlar patienter. För den som genomför en tandläkarutbildning i Sverige går det också att jobba inom hela Europa eftersom utbildningen är godkänd inom EU/EES-området. Att vara tandläkare innebär att det alltid kommer att finnas jobb för dig då det alltid kommer finnas behov av tandvård i vårt samhälle, och det finns många vägar du kan ta när du är klar med utbildningen.

17 Aug 2020


Design By Pixelunion