Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Fortsätt att dricka kaffe fast utan gula tänder

Sverige ligger bland de fyra länder som dricker mest kaffe i hela världen och även ett land där man röker mycket. Kommer detta fikande att missfärga tänderna? Och finns det någon åtgärd?

Sanningen är att mycket kaffedrickande,och även tedrickande (rött eller svart te), fläckar tänderna med tiden, precis som tobak och rödvin också kan göra det. Men man vill ju fortfarande njuta av sin mat utan dåligt samvete. Samtidigt skulle man gärna uppskatta en vit tandrad om man själv fick bestämma. Så den slutsats många har kommit till är att skaffa tänder som ser snyggare och vitare ut och som helst inte missfärgas igen.

Men nya tänder? Hur går det till? Nya tänder betyder inte nödvändigtvis att man drar ut de befintliga och sätter i nya, lite som Frankenstein style. Nej, det innebär att man sätter nya tänder utanpå de naturliga. Denna skalfasad, som det kallas, kan vara av porslin eller komposit och håller i upp till 20 år med rätt underhåll.

Hur fungerar det här med skalfasader?

För att sätta på skalfasader slipar man lite grann på den naturliga tanden, och sedan fäster man ett tunt hölje i den nyans av vitt som man vill ha. Dessutom kan man vid detta tillfälle passa på att korrigera form, storlek eller vinkel på tänderna. Det går att skapa en symmetrisk tandrad som ser helt naturlig ut. Du kan även gömma en tand som ser sprucken, trasig eller missfärgad ut så att den passar in bättre med de andra. Läs mer om skalfasader på denna hemsida: https://www.skalfasadmalmö.se

19 Dec 2020


Design By Pixelunion