Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

För att tänderna ska må bra

Mår inte tänderna bra mår inte vi bra, tandvärk är något av det värsta som finns. För att slippa problem med tänderna behöver man låta tandläkaren se över dem och vidta nödvändiga åtgärder.

Det finns olika anledningar till varför man behöver gå till tandläkaren. Den vanliga är att man gör sitt årliga besök där man kollar över tänderna. Även då man gör den kan man ändå behöva göra ett besök hos tandläkaren däremellan. Både om man har skadat tänderna, men även eftersom man kan få problem med tänderna. Behöver man göra en rotfyllning har man väldigt ont i tänderna, men med rotfyllningen tar man bort tandens pulpa och rengör rotkanalen samt rensar den från bakterier. Att laga ett vanligt hål är inte riktigt lika omfattande. När man gör ingrepp med tänderna får man även bedövning, det ska inte göra ont att laga hål.

Undersökning av tänderna

Det behöver inte alltid vara en tandläkare som kollar tänderna. Många gånger kan det räcka att man går till en tandhygienist, de kan ta bort tandsten, polera tänderna, ge rådgivning samt se om du behöver göra ett besök hos tandläkaren. Hitta en klinik som erbjuder bra hjälp. Att du känner dig lugn och trygg med dem är viktigt. Tandläkaren har även koll på att många lider av tandläkarskräck. Detta är något du kan prata med dem om i förväg, så kan ni tillsammans komma fram till något som underlättar besöket för dig. De vill att du ska ha en trevlig upplevelse.

9 Feb 2021


Design By Pixelunion