Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Ett rent och fräscht leende som ska räcka länge

Det lönar sig att hålla sina tänder i bra skick. Borsta varje dag, använd tandtråd och skölj med fluor så blir dina tandläkarbesök betydligt billigare om olyckan skulle vara framme.

Du har hört det förr och du får åtminstone höra det en gång om året varje gång du kallas till tandhygienisten eller tandläkaren för den årliga rutinkollen. “Hur ofta gör du rent mellan tänderna?” är en fråga man fruktar att höra och som sällan vågar svara helt ärligt på. “Jag försöker så ofta jag kommer ihåg” försöker man svara lite flyktigt för att inte erkänna att man helt enkelt aldrig orkar göra det, samtidigt som man skäms när man ligger där i stolen eftersom det är så uppenbart att man ljuger för tandläkaren i fråga. Det finns dock stora poänger med att ta hand om sina tänder och lyda tandläkarens råd.

Många fördelar med starka tänder

Förutom de uppenbara skälen till att sköta om sina tänder - det vill säga att de ska hålla längre, du undviker tandvärk, karies eller andra sjukdomar samt att det helt enkelt är himla mycket fräschare med ett leende som visar upp rena och välskötta tänder en när någon blottar sina gula, halvruttna tänder där det saknas omkring varannan tand - så finns det ytterligare anledningar. Genom att ta väl hand om dina tänder och hålla dem friska så blir också din försäkringspremie som du troligtvis betalar till tandvården varje år betydligt lägre. Om olyckan skulle vara framme har du då ett bättre ekonomiskt skydd för att kunna få dina tänder lagade om det till exempel uppstår en akut situation som gör att du behöver uppsöka tandvård.

Tänderna ska hålla länge - tänk långsiktigt

Du vill ju såklart att dina tänder ska hålla hela livet. Du vill inte sitta på ålderns kant och spendera dina sista år med att äta flytande föda ur ett sugrör - kom ihåg hur gott det är med till exempel morötter, äpplen eller kakor. Därför gäller det att ta vara på tandläkarens råd här och nu så att tänderna räcker länge. Men ibland händer saker vi inte kan kontrollera. Man trillar och slår ut framtänderna. Man biter i något onaturligt hårt som hamnat på fel ställe. Men då vet du att du har friska tänder och kan med gott samvete besöka din tandläkare för välförtjänt och högkvalitativ tandvård - och kan le fräscha leende länge till.

27 May 2020


Design By Pixelunion