Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Då kan tandimplantat vara den bästa lösningen

Tänder är viktiga för att vi ska kunna äta och njuta av en god måltid, men de är även viktiga av rent estetiska skäl. Därför ska man vara rädd om sin tänder så att de håller så länge som möjligt.

Att regelbundet gå till tandläkaren gör att man i god tid hinner upptäckta fel och brister och kan åtgärda dem innan de riktigt stora problemen uppstår. Sköter man dessutom om sina tänder och rengör dem ordentligt två gånger om dagen så har man en god chans att få behålla dem livet ut. Men ibland blir det inte så och man får problem med tänderna eller förlorar dem. Anledningarna kan variera, såsom exempelvis en olycka där tänderna slås ut eller diverse sjukdomar som gör att man tappar sina tänder. Tack och lov kan man ersätta tänder med tandimplantat. Ett implantat tillverkas alltid individuellt efter varje person och skruvas sedan fast i käkbenet medan patienten är lokalbedövad. Det finns även personer som skaffar implantat av helt estetiska skäl då de är missnöjda med utseendet på sin tänder.

Jätteviktigt med noggrann munhygien även med tandimplantat

Även när man har tandimplantat måste man vara noga med att rengöra sina tänder. Faktum är att man måste ta tandbortandet på ännu större allvar för att undvika sjukdomar i tandköttet. Infektioner kan i värsta fall leda till att tandimplantatet lossnar och därför brukar man regelbundet gå till en tandhygienist. De flesta tandläkare brukar tycka att man ska vänta så länge som möjligt med att skaffa implantat. Detta för att man inte får samma bettkänsla med konstgjorda tänder då de saknar tandrot och nerver. Upplevelsen när man äter blir inte lika stark då man inte känner när man tuggar och bettet blir mer stumt. Men, har man problem med sina tänder ska man naturligtvis konsultera sin tandläkare angående implantat.

Inte lösningen för alla

Funderar man på att skaffa tandimplantat ska man vända sig till en klinik specialiserad på just detta. Det är inte alla som passar för att ha implantat men en bra klinik kan göra en ordentlig utredning och bedöma möjligheterna. En konsultation brukar vara gratis och man går då igenom för- och nackdelar med tandimplantat samt vilka förhoppningar man har och om det är möjligt att uppnå dem. Man diskuterar även den ekonomiska aspekten då det är en ganska så kostsam behandling - de flesta kliniker erbjuder dock finansiella lösningar och avbetalningsplaner.

13 Aug 2020


Design By Pixelunion