Tandvårdsguide

Din guide till tandvården, tandläkare och tandhälsa

Återställa en jämn tandrad

Om man har råkat bli av med en eller flera tänder på grund av skador, leverne eller sjukdom så går det att åtgärda. Med hjälp av implantat kan man skapa en tandrad som ser perfekt och helt ny ut.

Tandimplantat är en åtgärd som man använder sig av när käkbenet är bra, men en tand har fått dras ut eller trillat ut av sig själv. Det finns även de som får tandimplantat när de egna tänderna inte växer ut av sig själva. På det sättet kan man fylla upp tandraden med en eller flera tänder som sitter minst lika bra som de egna.

Passar med de andra tänderna

För att få en hel och fungerande tandrad så ser man alltid till att anpassa tandimplantatet till de övriga tänderna. Det gäller både tandens form och färg. Man vill att den tanden som sätts in ska vara så osynlig som möjligt emot de andra. En i gänget med andra ord. Men det är inte alla tänder som man väljer att ersätta med implantat. Man ersätter till exempel aldrig visdomständer. Alltså de tänderna som de flesta får längst bak i käken. Det är också en tand som man klarar sig utan. Men man kan även klara sig mycket bra utan någon av de andra kindtänderna. Så märker man inte av en brist på funktion eller att hålet syns, så brukar man inte heller återställa dessa tänder. Det är helt enkelt patientens behov och önskemål som styr eventuella åtgärder som tandläkaren vidtar. Läs mer om tandimplantat på denna webbsida: https://www.tandimplantatstockholm.nu/ 

8 Dec 2020


Design By Pixelunion